2.07.2020

Думки про різдвяні прикраси

Original: https://www.mat.univie.ac.at/~neum/sciandf/eng/xmas.html

Арнольд Ноймаєр (Arnold Neumaier)


Хоча для багатьох сучасних людей різдвяні прикраси є лише вираженням комерційного культу, але ялинка та свічки, зірки та інші речі, що прикрашають її, можуть бути сповнені символічного значення для християнина.

Саме дерево, будучи вічнозеленим, є символом вічності та вічного життя. На відміну від багатьох інших дерев, воно не втрачає листя в холодному, а іноді і ворожому середовищі, і дає нам приклад для подолання подібних ситуацій так само.

Псалом 1 уповноважує вірних до дерев, посаджених річками, які в потрібний час приносять плоди і листя яких не в’януть. Плід символізується різними речами, які ми прикріплюємо до дерева. За плодами пізнається цінність дерева (Мат. 7,17-19). Дерева здорові лише до тих пір, поки вони укорінені у добре политій землі, що означає спілкування з Богом; якщо вони втрачають цей зв’язок, вони незабаром втрачають життя і позбавляються від них. Аналогічну аналогію проводить Ісус у Іоана 15,5-6.

Зірки – символи орієнтації. Як мореплавці визначали своє положення і коригували їх напрямок за допомогою зірок, так Бог використовував зірки, щоб скеровувати магів, щоб бачити, як правитель Всесвіту стає немовлям у стайні. І тому зірки нагадують нам, що наше життя – це подорож до Бога, і шукати Його настанови, щоб ми не загубилися у відволіканні світу.

Свічки вогнів є потужним символом. У Євангелії від Івана Ісус часто уподібнюється до світла, яке виганяє темряву.

Кожен прихід ми запалюємо кілька свічок, кожну неділю ще одну; але в день Різдва запалюється багато, багато свічок. Цей «вибух» світла характерний для Царства Небесного – спочатку навряд чи помітний, він незабаром стає домінуючою силою. (У Марка 4,30-32 Ісус використовує приклад гірчичного насіння, щоб загнати додому те саме повідомлення.) І коли Ісус повернеться, раптом світло буде скрізь (Лук. 17,24).

У Римському 13,12-14 Павло просить нас носити Христа. Ми справжні ялинки, і носіння Христа означає, що ми можемо бути прикрашені Його світлом. У Луці 12,35 Ісус просить нас, щоб наші вогні горіли. Але це не просто зовнішній процес, як це стосується ялинки: у спілкуванні ми не тільки носимо Його, але їмо і перетравлюємо Його (Івана 6,50-58), щоб його життя зростало в нас і ми могли приносити справжні плоди, а не просто мертві речі, прикріплені до нас.

Правильне зображення для цього полягає в тому, що ялинка запалює (і з очевидних причин ми не втілюємо цю частину притчі в наші урочистості; але іноді це все-таки трапляється). Справді, Ісус сказав: “Я припалив вогонь на землі; як би мені сподобалося бачити, як воно вже горить” (Лука 12,49). Павло нагадує нам горіти духом (Рим. 12,11), а не гасити вогонь (1. Кол. 5,19).

Так, жити з Богом може бути небезпечною справою, і ми можемо побоюватися його переважної сили (Дії 5,11-14). Ми швидше тримаємо відра з водою готовими, щоб переконатися, що те, що є нашим, не знищене. Однак Ісус прийшов хрестити не водою, а вогнем, який спалює все, що Йому не корисно (Луки 3,16-17). Якщо ви не можете відпустити все, що у вас є, ви не можете бути Його учнем (Лука 14,33). У перші кілька століть християнства це було зрозуміло кожному, хто став християнином, і хреститися означало вважати себе мертвим (Рим. 6,3; Кол. 3,3). Але в наш час це часто поливається, і християнським повідомленням не вистачає перетворюючої сили справжнього вогню.

Віфлеємські шепари дуже боялися, коли стикалися зі світлим світлом, що показувало наявність Царства Небесного; але ангел сказав: “Не бійтеся; Я приношу вам велику радість!” (Лука 2,9-10). Це послання Різдва: Бог наблизився до нас, випромінюючої, палаючої сили, яка може перетворити наше життя в радість, життя, яке шанує Бога і приносить мир людям.


Думки про життя як християнина
Мої погляди на християнський шлях
Науки про життя та віру в
Християнство

Arnold Neumaier ([email protected])

 

 

About The Author

admin

Comments are closed.